TAKÁCS VERA

ÁLOM ÉBREDÉS UTÁN
filmnovella

irodalmi forgatókönyv

1. FEJEZET

 

Fáradt reggel volt. Ködös kicsit. Egy unatkozó sirály pörölt a parton. A sakktábla lomhán lebegett a kövek között. A Fekete Kéz szinte ott sem volt, olyan hamar eltűnt, miután kiemelte a sakktáblát a vízből.
Fregoli egyedül volt a pansióban mikor a pesti sakkcsapat megérkezett . Nem volt bennük semmi igazán pesti .Egyszerűen öltöztek, homok színű ruhák, egyenszemüveg, kopaszra nyírt haj - persze a lánynak nem - neki szép haja lehetett de ez nem látszott a szoros konty miatt

Jakó Máté, Szarka Szilvi, Szelőczey Julika, , Czippán Anett

A három szomszédlány - mindig láb alatt vannak, - ezért Fregoli egyszerűen csak Lábalattiaknak nevezi őket - lekésték az érkezést, mert mire ,- tekintettel a reggeli utáni mindennapos ,”mit vegyek fel?„ veszekedésekre , - a pansiohoz értek ,a pestiek mér eltűntek a szobáikban. Fregoli, persze nem mond semmit nekik, jaj most meg még Gréta kólája is mint a szökőkút - sugárban ömlik a kőre - nem baj, Fregoli kezdheti felmosással. Utána elmennek a hajóra - a balatoniakhoz. Hogy elmondják, megjöttek a pestiek , de mit mondanak még, mikor nem tudnak semmit. Na persze, az is hír, hogy megjöttek a pestiek!
Irány a gumicsónak,és a hajó a vízen

Jakó Máté
A hajó mindig kint állt a vízen, jó mélyen bent a Balatonban, a hajózási útvonaltól távol, így csak csónakkal lehetett megközelíteni. Itt van a balatoniak „edzőtábora”  .
Renczés Gabi, Schneider Viki
A hajó mindig kint állt a vízen, jó mélyen bent a Balatonban, a hajózási útvonaltól távol, így csak csónakkal lehetett megközelíteni. Itt van a balatoniak „edzőtábora”  .
Schök Norbi
Zsanett és Dóra úgy képzeli, hogy a diszkó és a fedélzetfelmosás között gyakorlatilag nincs különbség. És azt is képzelik, hogy a felmosófával végzett táncmozdulatok mellett szimultán lehet játszani a korlát mellé helyezett két sakktáblán, valamint a az alsó fedélzeten lévőn - ott a partner Gedeon, aki a Balaton fenekét tanulmányozza két lépés között A negyedik tábla Ralph pultján hever, aki keresztrejtvényt fejt, miközben poharat fényesít, és sakkot ad Zsanettnek.  Renáta ásítozva lapozgat egy magazint az ajtóban. Szóval ilyen egy edzés a hajón, mindenki mást csinál. És mindenki veszekszik. Zsanett, mert minden táblán rosszul áll, Gedeon mert elege van a lányokból, Ralph megszokásból, Dóra hogy lecsillapítsa Zsanettet, aki a sakk vereségének mérgét a felmosó vízen tölti ki, nagy lendülettel átönti a korláton, pont abban a pillanatban amikor a Lábalattiak, Fregoli és az időközben előkerült Rick csónakja a hajó mellé ér. Rick nem gondolta, hogy ilyen koszos zuhannyal köszönti a reggelt, dehát ez van. A HAJÓN az ember semmin nem csodálkozik De a leöntés alkalmat teremt újabb veszekedési hullám kitörésére, mindenki egyszerre beszél, a nagyok szidják, a „kicsiket”, hogy nem edzenek
Szekeres Nóra

- Pedig Párizsba akarok menni - mondja Renáta aki végre abbahagyta a magazinlapozást
Zsanett: te nem is sakkozol
Rick: mi sponzorálunk benneteket -
mondja, közben próbál komoly felnőtt képet ölteni

 Ezúttal hamar elcsitul minden, mert a hír, hogy megjöttek a pestiek nagyobb izgalmat okoz, mint a napi megszokott ordibálás. Mindenkinek hirtelen rengeteg, és halaszthatatlan dolga akad a parton Ralph kitalálja, hogy Rick amilyen feledékeny nem hozott citromot, így Ralph elmegy Fregolival és elviszik az evezős csónakot, Rick szeretné Renáta motoros csónakját megkaparintani, de Renáta nem adja

Renáta: Úgy vezetsz mint egy fickándozó kamaszbálna
Rick és a Lábalattiak most az egyszer erősebbek, elviszik a motorcsónakot s mivel Zsanett, Dóra és Ralph kérdezés nélkül elköti a kislányok gumicsónakját, Renáta teljesen egyedül marad a hajón. .
Na mindegy, legalább napozik. A rendőrhelikopter szokásos útján pont a hajó felett köröz amikor kilép a fedélzetre. Integet nekik, tudja hogy lesik, Rick állandóan szóvá is teszi: Ez a rendőrhelikopter mindig pont akkor jár erre, amikor te napozni mész .
Renáta: és? nem törődhetek mindenkivel ,aki pont akkor jár valamerre, amikor én .
De most nincs itt senki, aki piszkálhatná, csak egy sirály vijjog amikor elhever az alsó fedélzeten, el is szunyókál,

A Fekete Kéz lassan emelkedik ki a vízből
A sakkfigurát puhán, és hangtalanul a törülközőre teszi, majd mintha ott se lett volna, eltűnik a víz alatt
Renáta megérzi, hogy valami változás történt, felnéz. ott volt, már megint ott volt a sakkfigura
- nem kellett volna elaludnia