TÉVÉS LEGENDÁRIUM
főoldal szakmaemberekétterem

ROCKENBAUER PÁL -GYENES KARCSI MESÉLI

 


Biológusként végzett az egyetemen. Az első és utolsó munkahelye a Magyar Televízió volt. Szerkesztő és rendezőként, főleg ismeretterjesztő és természetfilmek készítésében jeleskedett, melynek kapcsán első magyarként bejárta mind az öt kontinenst. Egyike azoknak, akiknek sikerült eljutni az Antarktiszra. Filmezett és faunagyűjtést végzett. Legismertebb munkája az Egymillió lépés Magyarországon című filmsorozat.

Rockenbauer Pál a hetvenes nyolcvanas évek legendás tévései közül való, az ismeretterjesztés megszállottja, amit a fejébe vett végig is vitte. Különben meg állandóan beszélő, anekdotázó kicsire nem adó, sajátos karakter, igazi régimódi csodabogár.

Egyszer László Gyula professzorral /másik csodabogár, szintén a jól eleresztett beszélőkéjéről is híres régész professzor/ terepszemlére mentek az északi hegyvidékre. Velük utazott a hátsó ülésen Józsi, az asszisztens, hogy segítsen és karbantartsa a két tudós elmét.
Mennek, beszélnek, Rockenbauer vezet, dohányzik, beszél. László professzor is.
- És képzeld Gyula bácsi, ...de Palikám ezt hallgasd meg… és Gyula bácsi… és Palikám… és kacagtak és meséltek, és egyszercsak Rockenbauer nézi a táblát: - Gyula bácsi ez nem jó, azt hiszem eltévedtünk, ez a falu, nem az a falu. Nézik a térképet. Tényleg. Jó, akkor forduljunk meg. Józsi fiam, szállj csak ki, és navigálj! A falu közepén megfordultak, mennek tovább, megy tovább a duma: Palikám… Gyula bácsi… Kb. Negyed óra múlva Gyula bácsi elgon-dolkodik:
- Te Palikám, az a szimpatikus fiatalember nem velünk volt?
- Melyik?
- Aki itt ült a hátsó ülésen…


ja , tényleg... viszont felejthetetlen filmeket hagyott ránk :)