TAKÁCS VERA

ÖNÉLET
ISKOLÁSKOR

ÖNÉLET 1 - ÖNÉLET 2 - ÖNÉLET 3

60 év, 60 kép

1960 -1964 Rudnay Gyula Gimnázium TAB
A gimnáziumi évek már fantasztikusak voltak, jó társaság, okos tanárok. Köszönhetően Jenei Osztályfőnök Úr remek közösségformáló érzékének összekovácsolódtunk.
És klasszikusok a gimnázium színpadán, dr. Katona Piroska magyar tanárnő vezette kitűnő önképzőkör produkciójában. Gogol: A revizor c. darabját adtuk elo, majd Moliere-től a Fösvényt, és megpróbálkoztunk Shakespeare -vel is
Érettségi után előfelvételt nyertem az ELTE BTK -ra, az akkor divatos módon, vagyis 1 évet valamilyen munkával kellett eltöltenem. A való világot akkor nekem a karádi óvoda jelentette. Nemcsak óvónő lettem, 18 évesen, de konyhafőnök is, mert egy rágalmazási botrány közepén érkeztem, s csak én voltam, akire nem lehetett semmit ráfogni. De remek emberekkel voltam. Szerettek, segítettek. A vidéken élő, értelmiségi nők nem könnyű életét láthattam közelről. Az előfelvételi rendszer sok szempontból hasznos volt. Sokat tanultam. Sokat láttam. Volt szerelem, kaland, ablakon bemászás, szüreti bál, verekedés, szerenád, ami kell egy igazi falusi életben. Burok nélkül, vagy mégis, hiszen én egy év múlva mehettem Pestre, az egyetemre. Jancsival ez igaz szerelem volt, három évig tartott távoli, levelező szerelem.
Az egyetemen először nagyon rossz volt - falusi kislány Pesten. A pestiek nagyon büszkék voltak arra, hogy ők minden jobban tudnak, de aztán sikerült beilleszkedni Sok tanulás, jó eredmények, KISZ, barátok, szerelmek, film, színház, muzsika - ahogy kell. Egyetemistának lenni jó.
1965 - 1970 ELTE BTK
Érdekes módon, a legszebb rész: két hónap Leningrádban, egy építőtáborban. Talán nem is hihető, de valódi fiatalok között voltunk. Franciák, kubaiak, lengyelek, és persze, legfőképpen a leningrádi egyetem atomfizikusnak készülő hallgatói. Ők már mertek viccet csinálni a diktatúrából, olvasottak és műveltek voltak, és persze mindannyian nagyon "húszévesek" .