Takács Vera

önélet
munkáim
fotók
KAMRA
tv
BLOG

1959

1958

1950


A GYEREKKOR EMLÉKEI

1959
önélet

A nosztalgia oldal a
60 év, 60 kép
c. készülő könyv részleteit tartalmazza


1953
1957


AZ ELSŐ BARBIE EBBEN AZ ÉVBEN JELENT MEG.
Ezt még a győri lányok se tudták :)


Elvis Presley aranylemez

 
Ebben az évben mutattuk be a Csipkerózsikát. A gonosz tündért játszottam. Pöttyösen játszottam. Azt hittük a festéktől kaptam kiütéseket, pedig rubeolám volt.
 


Csillebérc
Az úttörő övet – más öve honnan lett volna az embernek -, olyan szorosra húztam ahogy csak bírtam és annak ellenére hogy terjedelmes és gömbölyü csipőm volt, vagyis is kövér gombóc voltam, sikerült a derekamat vékonyra passzirozni, merethogy akkor az volt a szép
Különösen amikor Csillebércre kerültem táborozni, kitüntetésként.
Vágyott álom volt Csillebérc, hogy az milyen jó lesz, hogy csak a legjobbak, és gratullálunk.
Hát jó
Először is nem adtak reggelit, csak felkelés után, egy óra múlva. Ez már tönkretette a napomat, mert én felkeléskor mindjárt farkas éhes voltam.
utána nem lehetett estig bemenni a sártorba, hanem menni kellett mindig valahova, az ebédnél is, hosszú sor, várakozás, és ebéd után sem lehetett pihenni visszamennni a sátorba… hanem valami kötelező lazitás volt, megint együtt mindenki, aztán újra foglalkozás, vagy akadályverseny, vagy valami, úgyhogy csak a késő este maradt volna pihenésre, ha a lányok a sátorban nem lettek volna annyira élénkek, hogy aludni se lehetett.
A lányok a sátorban Győrből jöttek, rockendrolloztak vég nélkül, elviszpriszliért rajongtak, és én nem értettem miről beszélnek, mit csinálnak.
Otthon az ember menő volt, a jól tájékozott, az okos, akitől kérdezni lehetett, és elkerül egy táborba, ahol nem tud semmit, mert nincs olyan rádiójuk, amivel nyugatot is lehet hallgatni, és nem tudja, hogy most elviszpriszliért kell rajongani és hogy igy kell rockizni. Ki az az elvisz, hogy irják, hogy ejtik... ajajj. Ilyenkor csak bólogatni lehet nagyokat és megpróbálni megérteni, mit mondanak, és a többi lány is csak bólogat, ezt mindeki tudja, csak én nem? vagy mások is csak bólogatnak? ki tudja?
És persze az a magas fekete fiú sem engem választott soha, amikor zöld fűveset játszottunk. Pedig az a vége, hogy nekem csókot ad... na mindegy szép fiú volt. Még szerencse hogy az egyik tanítónéniért is nagyon odavoltam, úgy éreztem hogy ilyen szép nőt még soha nem láttam, aztán egyik reggel olyan komoly migrénje lett, hogy nem tudott felkelni és engem kért meg, hogy vigyek be neki lavórban vizet, boldog voltam, hogy kiválasztott.Éppen én voltam az ügyeletes, nem nagy dolog, de mégis. A táborban azonnal elterjedt, hogy 1. terhes, 2. az atomtól van a migrénje,.
Abban az évben készült el a szomszédos KFKI területén az első magyar atomreaktor, egy A T O M reaktor! Érted? Különben minden az atomtól volt abban az időben. Kicsit még a győri lányok is beijedtek, hogy mindannyian sugárzást kaptunk. Szerencsére a tanitónéni migrénje hamar elmúlt, de bennem megmaradt a rémület, hogy a világ milyen nagyon sokmindenből áll azonkivül, hogy itt a faluban nagyon jó, és érdekes, és színház is van, és csodálatos operetteket játszanak, dehogy elviszpreszli.. ? mi jöhet még