TAKÁCS VERA

A CSALÁD

 

A családi legendárium szerint a spanyol dédpapa, a délvidék ismert hamiskártyása, hol teli erszénnyel, hol fillérnélkül jött haza, a horvát-szlovén dédmama egyedül vezette a családi kocsmát Zágráb mellett 4 gyönyörúszép lányával. Itt ebédelt a bécsi bárónő, és az ismeretlen aradi fiatalember szerelméből született Ansorge Antal, akit az odaadó nagybácsi, vasutasnak taníttatott. A jóképu fiatalember szolgálati útja során tért be a dédmama kocsmájába, körülrajongták a lányok, s õ Stockl Olgát, a legkisebbet választotta. 1904-ben házasodtak, és 1919-ben költöztek Nagykanizsára. Itt született nyolcadik gyermekként, Erzsébet lányuk, 1926-ban.
A nagyapa, Ansorge /Aradi/ Antal közéleti szereplése, és találmányai révén közismert személy lett Nagykanizsán és a Déli Vasút vonalán, sõt, találmányainak egyike, a beton rácskerités, mai napig látható mindenfelé a Kárpát medencében. A család másik ága, a nemes Radók közül elszegényedett Takácsék György fia, és a templomépitõ Fehérváriak családjából való Erzsébet, Ozoráról származik, szin magyar környezetből.
A zárt faluközösség szabályai szerint kijelölték egymásnak a két fiatalt. Fehérvári Bözsinek négy elemi után dolgoznia kellett, s korán férjhez menni, nehogy szégyenbe maradjon. Ha sokáig vár, mondták a rokonok, csak özvegyember jut neki. Ez a Takács Gyuri meg jó családból való, rendes ember. Gyuri, legkisebb négy testvére közül, Pestre ment szerencsét próbálni, ott lóvasutat vezetett, majd a vasútnál helyezkedett el váltókezelőként. Házasemberként vonult be, és szerencsésen túlélte az I. világháborút, 1919-ben született István, aki már Kaposváron, városi fiúként nevelkedett. Bár ő maga pilótának készült, anyukája papnak, apja pedig hentesnek szánta, végül érettségi után ő is a vasútnál helyezkedett el.
A szülők Zomborban tallkoztak. Ott szolgált forgalmistaként Pista Bertók Gyulával együtt, aki lehozta feleségét (született Aradi Annát) akit 1944 nyarán meglátogatott a húga, Erzsi. 1945 nyarán már meg is házasodtak
i

Ami ezután történt, az már az önéletrajz részét képez

60 év, 60 kép
Szülők
Nagypapa találmánya
APUKÁM REGÉNYE

oldalakon