TAKÁCS VERA

önélet
munkáim
fotók
KAMRA
tv
BLOG

CS. FARKAS MISI EMLÉKÉRE

DONGÓ ŐRS 1980
1980 -BAN AZ EGYIK DONGÓ FORGATÁSON

 

Cs .Farkas Mihály
több ezer műsor őrzi a nevét A Magyar Televízió archívumában.
Leggyakrabban asszisztens volt, a rendező munkatársa.
Katkics Ilonáé, Szabó Attiláé, Kardos Ferencé vagy az enyém, és még sokaké, felsorolni nem is tudnám.
Sokan bízhattunk benne feltétel nélkül.
A klasszikus filmgyártásban s az onnan származó tévé játékkészítésben, a rendező munkatársa, az első asszisztens nélkülözhetetlen, az egyik legfontosabb szakma. Türelem, alázat, megingathatatlan szakmai tudás, ez kell hozzá. A szerteágazó tevékenységek mindegyikének ismerete. Sokféle emberrel kell szót érteni, hogy közvetíteni tudjon a munkatársak és a rendező között. Sokféle rendező rigolyáit elviselni. Ötlettel, furfanggal, mosollyal, keménységgel, egy viccel, egy jó tanáccsal, de meg kell győznie a stáb tagjait.
Nagyon kevesen vannak, akik ezt jól csinálják.
És egyre kevesebben.
S már most eggyel kevesebben.
Cs. Farkas Mihály első osztályú első asszisztens volt, pontos, alkalmazkodó, sosem tolakodó, mindig voltak ötletei, mindig naprakész.
Rendezőként jegyzett műsorait is a finomság, a szeretet a pontosság jellemzi. Szeretett képzőművészeti műsorokat készíteni, csendben elidőzni egy képen, egy kreatív játékon, hűséggel közvetíteni az arra érdemes ember tevékenységét.
S mert a szakma elfelejti megfizetni legjobb embereit amellett, hogy a munkatársunk volt még képzett könyvelő és remek természetgyógyászattal foglalkozó is. Adott befektetési tanácsot és csodaszereket bármi bajra és kézrátevéssel is gyógyított.
A munkatársunk volt.
Ne higgyétek, hogy ezzel vége az érdemek felsorolásának
Szeretnék Misikéről beszélni, az emberről, aki sosem borult ki, akinek mindig derűsen jött, és mondott egy viccet, rémes faviccet, és azt mondtuk jajjmisike, majd mikor stressztől gyötörten kőkeményre fagyott vállal ültünk a vágószobában, jött és masszírozott, aranykeze volt és azt mondtuk jajjmisikemég, és Misike csinálj rendet a kazetták között, Misike keresd meg, hozd el, vágd át, archiváld le, javítsd ki, és te biztos tudod, nézd már meg a dossziédban mikor is volt, ki volt, mi a telefonszáma?
És javította, hozta, listázta, emlékezett, és a nagy dossziéban minden benne volt.
És minden forgatókönyvhöz volt valami elképesztő abszurdja, valami ötlet, amit akár meg is lehetne csinálni, ha lenne rá pénz, ha bízna benne valaki.
Hollywoodban a legnagyobb és legjobban fizetett gag menek közé tartozott volna
Nem mintha, nem tudta volna megcsinálni élete filmjét, csak nem ért rá, mert nekem, neked, neki, mindig szükségünk volt egy asszisztensre, egy megbízható asszisztensre, a rendező munkatársára, a szerkesztő jobb kezére.
És ő nem tudta azt mondani, hogy nem. Nem írom meg a listát, nem nézem át a rengeteg mű-sorrészt, nem megyek be megvágni, átmontírozni, kijavítani.
Nem mondta, hogy nem
És közben sorjáztak az ötletei, jobbnál jobbak, kávéházi rendező volt, fecsegett, nevettetett és nem tartotta meg magának.
Fantasztikus abszurd gegek jutottak eszébe, miközben olvasta a forgatókönyvet írta a diszpóskönyvet, dolgozott valaki keze alá
Ostoroztam évek óta, hogy írja legalább össze ezeket, fogjon egy füzetet, ami mindig nála van, és mindig írja bele, ami eszébe jut.
Örültem, amikor büszkén jelentette, hogy van füzet és ír bele. Két hónapja volt, hogy elkezdte
Egy ember, akire mindig lehetett számítani
A barátunk volt, anélkül, hogy leültünk volna baráti kávézásra, sörözésre, csak tudtuk, hogy ott van, és ha telefonálunk, akkor itt lesz
Figyelj Misi
Kéne egy vicc, egy masszírozás, a diszpós könyv hétfőre.
Micsoda kifogás, hogy egy felelőtlen barom miatt…
Ugyan már, gyere és dolgozzunk!
Annyi köszönettel és elismeréssel tartozunk még,
Hallod?
Misike hiányzol