Takács Vera

önélet
munkáim
fotók
KAMRA
tv
BLOG
MAGYAR ELSŐK


Szécsi Ferkó és Papír Margit

mozi a színházban

Lázár Gida A llha asszonyban

Szécsi Ferkó, a megfagyott gyermek


korabeli moziújság

srácok a moziban


 

MAGYAR ELSŐK
AZ ELSŐ MAGYAR GYEREKSZÍNÉSZ

Mindannyian emlékszünk egy egy gyerekarcra, sikeres filmek főszereplőire. Kovács Krisztiánra az Öcsi filmekből, a háztetőn Rákosi Mátyást éltető kis Kárász Eszterre, Kovács Robira, aki a világ legrosszabb gyereke volt, vagy Ábel Anitára, Ulmann Mónikára, aki még a bátyjának is irt egy dalt. De felejthetetlen Koletár Kálmán az ötvenes évek kedves, naiv úttörőfilmjeiben. Az idősebbek még arra is emlékeznek milyen bájos volt a később vezető színésszé nőtt Ruttkay Éva első filmjében. S már a némafilmekben is feltűnt emlékezetes gyerekszereplő, valódi sztár, Papír Margit, Lázár Gida, vagy mind között a legnagyobb, Szécsi Ferkó. A felsorolás esetleges, de kutassuk fel, ki volt az első magyar gyerekszínész? Az első magyar gyereksztár?
1913. augusztusában, a Mozgókép Híradóban így írt Kármán Béla:
„Érdekes megfigyelni a mozik közönségét. Eleinte főleg gyermekek jártak moziba, később aztán a gyermekek kedvéért felnőttek is eljárogattak, s ma már nem is kultú-rember az, aki nem szerelmes Psilanderbe, nem hódol Asta Nielsennek, s nem imád-ja a kis Bandikát…”
Már a mozi kezdetén megszülettek a sztárok, akikért rajongani kell, megszülettek a gyereksztárok is, hiszen igazi mozi nincs szép nő, kutya, és gyerek nélkül – csak vic-celtem – de az nem vicc, hogy a gyerekszínészek megjelennek a vásznon, már a filmkészítés legkorábbi időszakában.
Kezdjük a kutatást a 20. század legelején, a magyar filmkészítés hajnalán. Ekkor kezdődött a magyar film története.
Időutazásunk helyszíne a Magyar Nemzeti Filmarchívum, a Budakeszi úton, itt őrzik a legrégebbi némafilmek kockáit, töredékeket, emlékeket. Itt megtudjuk, hogy sokszor kis fecnikből, jelenet darabokból kell összeállítani a legelső filmek részleteit.
Néha csak tudunk róla, hogy volt egy bizonyos film, hiszen írtak róla, többen látták, de a filmből sajnos egy kocka sem maradt meg. Ilyen volt az első gyerekfilm, egy mese, a Drágfy Veron, később Drágfy Éva, címen került említésre, 1913 –ban vagy 14 –be készült, operatőr rendezője a kor híres fotográfusa, Rónay Dénes volt.
Rónay Dénes szerint a mozi elsősorban kép, mégpedig olyan kép, amit fejlett fotog-rafálással produkálni lehet ”úgy akartam a képet megoldani, hogy azok a bennük mozgó alakok nélkül is ugyanazt a hangulatot, érzést idézzék föl a nézőben, mint az egész cselekmény”
A film gyerekszereplőit nem ismerjük, de ebben a magyar filmben szerepeltek elő-ször gyerekek.
A film és Rónay vállalkozása hamar megbukott, mert nem fogadta el, hogy „a film gyártást nálunk kizárólag, mint nagy hasznot hozó üzletet fogták fel…” ő filmalkotást kívánt létrehozni.
Menjünk tovább nyomozói utunkon.
Hol bukkan fel először olyan valaki, akit azonosítni tudunk.
Ez a kislány Papír Magda, vagy Papír Margit, aki nem más, mint Szepes Mária, az ismert író és ezoterikus.
A kislány már hat évesen színpadon szerepelt, élvezte a sikert. Saját elbeszéléséből tudjuk, hogy vidáman élt szigorú nevelőnők felügyelte alatt, a bohém filmes társaság közepén. Úgy került a film közelébe, hogy édesanyja híres primadonna, nevelőapja pedig a neves filmrendező, Balogh Béla volt, akinek korai némafilmjeiben már többször megjelennek a Papír testvérek, Miklós és Magda /A megfagyott gyermek, Az ötödik osztály, A pál utcai fiúk./ Szepes Mária /Papír Magda/ első filmjében egy drámaian kútba ugró kislányt alakított. A film nem maradt fenn, csak az írónő elbeszéléséből tudunk róla.
Igazi sikert hozott számára is, A megfagyott gyermek lányfőszerepe / erről a filmről még több szó is esik, hiszen a megfagyott gyermeket alakító Szécsi Ferkóról, és a majdnem főszereplő Lázár Gidáról is beszélünk a továbbiakban/ Szepes Mária csak arra emlékszik a film kapcsán, hogy nagyon hideg volt, és nagyon sokáig forgatták a filmet. Azt is elmesélte, hogy a gyerekek kiválogatása úgy történt, hogy a környékbeli és ismerős gyerekeket összegyűjtötték a Rákóczi úti házuk udvarán, és akinek ked-ve volt, és helyes arcocskája, az jöhetett. Nagyobb részt a filmesek, színészek csemetéiből kerültek ki a főszereplők. Nem volt rossz kereset gyerekszínésznek lenni.
A gázsival és a filmesek anyagi viszonyaival kapcsolatosan egy jellemző történetet mesélt Mária, ebből az időszakból. Szüleit, akiknek saját filmvállalkozása volt, gyak-ran zaklatta az adóhivatal, és már feljelentésre is sor került. Egy alkalommal a kislányt is behivatták a rendőrségre, hogy megtudják mennyi pénzt keresett a filmszerepeivel. Otthon kioktatták, hogy vallja azt, a szerepért mindössze egy babát kapott. A kislány lelkesen vallotta a betanult szerep szerint, hogy csak egy babát kapott, de aztán mikor azt kérdezték, hogy a szülei gazdagok – e, és hogyan élnek, kitört belőle a gyermeki büszkeség, és folyt belőle a szó: igen, a szülei nagyon gazdagok, sok pénzt keresnek a filmekkel, és nagyon híresek, és ő is nagyon gazdag kislánynak számit. Az adóhatóság megörült a dicsekvő kislány vallomásának. A szülők, természetesen nem voltak ilyen elégedettek.
Szepes Mária a későbbiekben is játszott több filmben, írt, dramaturg volt, sőt – saját vallomása szerint írói munkásságához is nagy lökést adott egy filmszerephez köthető beszélgetés:
„Egy nagyon kedves, nagyothalló, Pacséri nevezetű dramaturg-író készítette számunkra a feliratok szövegét. Beszélgettem vele, és elárultam, hogy én is írok, verseket, novellákat…., a novelláimtól elámult, és azt mondta: "Honnan tudhatja egy fiatal lány ezeket a dolgokat? Maga kész stílussal, remek fogalmazási készséggel született. "

Lázár Gida a legelső gyerekfilmek egyik sztárja nemcsak Magyarországon, hanem Berlinben és Párizsban is sokat forgatott. Bolvári Géza, neves és sikeres rendező kedvenc gyerekszínésze volt, így elvitte magával a berlini és párizsi munkáihoz is
Lázár Gida színművész is elmesélte, hogyan került az első filmjébe . Édesanyjával sétáltak a pesti Dunakorzón, a kisfiú talán 5 éves lehetett, szembetalálkoztak Bolvári rendező úrral, aki ismerte a színésznő anyukát, és megkérdezte nem adná- e a gyereket egy filmhez. A mama a gázsi fölötti alkudozás lezárultával „adta” a kisfiút.
A nagy kiugrási lehetőséget, az első igazi sikerfilm, A megfagyott gyermek főszerep-ét is Lázár Gidának szánták először, az ő elbeszélése szerint, de az anyagi ügyeket keményen kézbe tartó mama nem tudott megegyezni a produkcióval, kevesellte a felajánlott gázsit, és nem adta a kisfiút.
Így lett Szécsi Ferkó a megfagyott gyermek, a kis árva hős az Eötvös József költeménye nyomán forgatott szentimentális filmben, és született meg az első igazi gyereksztár a magyar mozi történetében.
Négyesztendős korában már filmezett, s a korabeli kritika, a visszaemlékező pályatársak tanúsága szerint igen elfogulatlanul mozgott a felvevőgép előtt. Bájos közvetlenséggel, ösztönös átéléssel formálta meg szerepeit. Emlékezetes nagy sikere A megfagyott gyermek.
Szécsi Ferkónak, A megfagyott gyermek előtt is voltak filmjei, 1917-ben Balogh Béla Koldusgróf c. filmjében játszott először nagyobb szerepet utána is többször megjelenik a vásznon. Fedák Sári partnere volt, Kertész Mihály, Korda Sándor, Garas Márton, Deésy Alfréd filmjeiben aratott sikert.
Amikor színpadon fellépett színész apjával együtt, a Kis lord c. népszerű színpadi melodrámában, az előadás előtt szkeccset vetítettek némafilm szerepeiből.
A korabeli kritika ezt irta róla:
„…a főszerepét a kis Szécsi Ferkó alakítja, amit ez a ritka színésztalentum e szere-pében produkál színekben gazdag alakítás, mely még az ő rajongóit is meg fogja lepni…”
A filmszkeccs különös műfaj volt, a filmet és a színházat keverték, az előadás közben filmszkeccseket vetítettek, vagy a filmeket megszakították élő jelentekkel. A kis lord arra példa, hogy a színházi előadás előtt a főszereplő sztár szkeccs filmjét vetítik.
A műfaj legjelesebb művelője Karinthy Frigyes volt, akit a Színházi Élet tréfásan magyar Szkeccspír-nek nevezett

Izgalmas világ volt a 21. század első felének filmes világa, a legnagyobb művészek nyüzsögtek akkor a film körül, többen közülük Hollywoodban teljesítették ki pályáju-kat
Helyes gyerekek is szerepeltek a filmkockákon, igazán emlékezetessé felnőtt életük eredményei alapján váltak. De ez így is van jól. Már említettük, hogy Szepes Mária írónő Papír Margitként, kezdte pályáját, Lázár Gida elismert színművész lett, s a kis Szécsi Ferkóból, pedig a magyar rádió főrendezője lett.

Takács Vera