Takács Vera

önélet
munkáim
fotók
KAMRA
tv
BLOG

 

STANISLAW LEM
a sci fi klasszikusa


Ma, amikor galaxis útikalauzok vezetnek a végtelen űrön át, és csillagkapukon száguldozunk galaxisról galaxisra, érdemes megmlékezni a klasszikusok egyik legnagyobbjáról.
Korszakteremtő műveket alkotott


Lem

 


LEM 1955

 

Lvovban született egy tehetős fül-orr-gégész orvos fiaként. 1941–1942 között a Lvovi Egyetemen tanult orvostudományt, de a II. világháború miatt a tanulmányait nem fejezhette be. Lvov német megszállása alatt autószerelőként és hegesztőként dolgozott, és tagja volt a lengyel ellenállásnak is. 1946-ban a Szovjetunió által elcsatolt területről a repatriálási program keretében a családjával áttelepült Krakkóba, és ott a Jagelló Egyetemen folytatta az orvosi tanulmányait, azonban az egyetem befejezésekor úgy döntött: nem teszi le a végső vizsgáit azért, hogy ne kelljen katonai orvosként dolgoznia, így csak egy oklevelet kapott arról, hogy tanulmányait befejezte. 1947-től kutatósegédként dolgozott egy tudományos intézetben, és szabadidejében történeteket írt.
1951-ben jelent meg első kötete, az Asztronauták. 1953-ban feleségül vette Barbara Lesniak radiológust; 1968-ban fiuk született. 1970-ben a lengyel kultúra külföldi népszerűsítéséért a külügyminiszter kitüntette. 1972-ban a Lengyel Tudományos Akadémia tagja lett. 1973-ban irodalmi kitüntetést kapott a kulturális minisztériumtól.
Lem 1973-ban nyerte el az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetségének (SFWA) tiszteletbeli tagságát, de azt 1976-ban visszavonták, miután megjegyzéseket tett az amerikai sci-fi ponyvairodalmi minőségére: „... bóvli, átgondolatlan, igénytelenül megírt művek, amelyek szerzőit jobban érdekli a pénzkeresés, mint az ötletek és új irodalmi formák.” Az SFWA felajánlott neki egy hagyományos tagságot; ő azt azonban nem fogadta el.
1977-ben Krakkó díszpolgárává választották. 1981-ben tiszteletbeli doktorrá avatta a Wroclawi Műszaki Egyetem, később az Opolei Egyetem, a Lvovi Egyetem és végül maga a Jagelló Egyetem is. 1982-ben Esa-Pekka Salonen, finn zeneszerző és karmester Floof címmel szoprán hangra és zenekarra írt művet Lem szövegei alapján.
Életének 85. évében egy krakkói klinikán halt meg, szívbetegségben

Legismertebb műve a Solaris, köszönhetően . Andrej Tarkovszkij 1972-es filmfeldolgozásának
és a Steven Soderbergh 2002-es filmje, ahol George Clooney volt a főszereplő
a filmekről ITT

Lengyel volt, művei az u.n. kommunista országokban jelentek meg elsősorban, bár angolra is leforditották, közel sem keresett vele annyit mint követői a "bulvár sci fi" szerzők

itt a többi tudnivaló
aki tud oroszul
angolul tudóknak
a Kiberiáda