KRITIKA

nagyon szubjektiv, és lehet hogy igazságtalan, de hát ez van...

MOZART: VARÁZSFUVOLA


  Varázsfuvola. Vagy, amit akartok, mondom én, Shakespeare-val szólva. Mert a Bozsik Yvett Társulat, a Nemzeti Táncszínházzal közösen, nem sokat törődött azzal, hogy miről szól ez a nagy klasszikus, helyesebben, hogy milyen hagyományok kötődnek ennek a nagy klasszikusnak az előadásaihoz. S ehhez minden művésznek joga van. Ha neki másról szól Mozart zenéje, és ezt el akarja mondani, hát tegye meg, avasson be, adjon új katarzist, mozgassa meg érzelmeinket és agysejtjeinket.
De nézve ezt az előadást, - ami persze nem új, és már mondtak róla ezt meg azt, de én magam nem tudtam róla semmit, csak becsöppentem, megkínáltak egy jeggyel, hát mondom egy kis bozsikyvett nem árthat, hát elmentem a monumentális és impozáns Művészetek Palotája Fesztiválszínházába és megnéztem, és szép a színház, és jó a hely, jól hallani és látni, tehát már megérte, - felmerül a kérdés: de mi az, amit jól hallunk és látunk?
A zene különböző felvételekből összeállított Varázsfuvola keresztmetszet, hol németül, hol magyarul megszólaló énekesek, dehát az európai unió tagjaként ez ellen nem lehet kifogás.
A színpadon megjelenik egy nagy kuka, amit egy szakadt kabátban, majd sárga bugyiban futkározó remek táncos tologat le fel az előadás alatt, színváltóként vagy csak úgy. Szellemesen megformált jelmezekben, kiválóan összeállított táncos karral folytatódik a látvány, majd jön a nagy meglepetés, az éppen elterjedő elektromos rollerok egy fajtáján gurulnak be a lányok a színpadra és elismerésre méltóan gurguláznak ide oda - vagy hang szokott gurgulázni? Talán az éjkirálynő hangja, akinek éneklési módját csúfosan kifigurázza az őt alakító táncos.
Ez mind szép, és lehet izgalmas és érdekes, és még sorolhatnám az első rész ötleteit, sziporkát,/ amikből a második részre semmi nem marad/, de nem érdemes, mert a nézőben sem marad semmi. Egyszercsak végetér az előadás, és a nézők nem veszik észre. Ott ülnek és várnak. Nem azért, mert bunkók, vagy elaludtak, azért nem veszik észre, mert várták még, hogy majd történik valami csoda, valami katarzis, valami, amiért érdemes volt az egészet megcsinálni, a szép jelmezeket, és a kiváló táncosokat összecsődíteni.
Valami, amitől nemcsak a rollerok maradnak meg másnapra.
 

vissza a főoldalraa
Művészetek Palotája honlapja
Bozsik Yvett honlapja