KRITIKA

nagyon szubjektiv és lehet hogy igazságtalan, de hát ez van...

Önéletrajz
Filmek
Kölyökidő
Süsü, a sárkány
Mi, szemüvegesek
Kliqperek
Fotótár
Ezmegaz
BLOG
Linkek
levél

Bárka 2006. KOLDUSOPERA.
A darab aktuális. Ma is van koldusmaffia, vannak nagymenő gengszterek, s haszonleső hölgyek. Akkor miért nem érti a nézőtéren ülő számos fiatal, hogy miről is szól a darab? Mert nem érti, legalábbis azok, akikkel én voltam színházban. Rájuk néztem és tudtam, elmondani sem érdemes. Felejtsük el az emlékeket, az eredeti művet, a nagysikerü előző előadásokat, nézzük meg ez a színdarab itt miről is szól?
Van egy kisstilű kis pöcs, akit Bicska Maxinak hivnak, és azt mondják rá mások, hogy ellenállhatatlan az ágyban, és nincs nő, aki ne hódolna be neki, intésére egy banda ugrál... bármit megszerez és elherdál, amihez csak kedve van. Értjük mi, hogy ezt mondják mások, de miért mondják? Erre a kis jelentéktelen figurára? Erre, aki annyira igyekszik, de igazából a könyvelésben a helye és ott is reménytelen harcot viv az előléptetésért. Igazán semmi erőfeszitésébe nem kerül Peacock Úrnak, hogy ezt a fickót lesöpörje. Tulajdonképpen ennyi, a többi ebből fakad, egy szereposztási - gondolom koncepciónális- tévedés az egész.
Talán arról szól, hogy bárkiből lehet hőst csinálni, ha jó a PR munka? De itt még ez sem jön be. Senkit nem érdekel, mi lesz ezzel a ...
Balázs Zoltán remek szinész, de nem erre a szerepre, ő nem a Bicska Maxi, ő nem a férfi, akit le kell győzni, ő egy kreatura, akit Peacock lepöccint. Seress Zoltán zseniális, csendes és hatásos, de erejét veszti ellenfél hijján. Kár, mert ő az igazi Maxival is megbirkózna
Azért ne hagyjuk szó nélkül, hogy az előadást Seress mellett a Pollyt játszó Mezei Kinga és a Lucyt remekül alakitó Varga Anikó viszi. Ők hozzák a vásári komédiázást. /Merthogy az előadás jelképéül Vitéz László szolgál, felakasztva, kötélen lógva, de csak villanásokra bukkan elő valami abból a harsány, szívfacsaró komédiázásból, amire a figura utal/ Talán Spolarics Andrea próbálkozik vele, de Seress annyira mást játszik, hogy tökéletesen kioltja a nagyhangú, komédiázó feleséget.
Akik remekek, sajnos csak halljuk őket.
Törőcsik és Garas elszórakozza a Bicska Maxi dalt az elején...
Olyan előadást igérnek, ami tele van humorral, durva és hatásos ...de
fittyedés

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ?

Próbáltam az előadással kapcsolatos élményeimet a környezetemben levőkkel megbeszélni, Éppen 25 - 35 közöttiek voltak körülöttem Fogalmuk sem volt mit beszélek.
Lehet, hogy a darabnak mégis könnyű lesz, tiszta lappal indul

ELFOGULTSÁG

Seress Zoltán 1989 őszétől két éven át a KÖLYÖKIDŐBEN a jó tanárbácsit alakította.
Persze nem ezért dícsérem, hanem mert JÓ