KRITIKA

nagyon szubjektiv és lehet hogy igazságtalan, de hát ez van...

 
 

2006. október 5.
GELLÉRTHEGYI ÁLMOK AZ ARANYTÍZ TEÁTRUMBAN

Drajkó Júlia, Simon Kornél
Drajkó Júlia, Simon Kornél

Az én korosztályomnak meghatározó darabja volt a hatvanas évek végén írt és 1970 ben bemutatott Gellérthegyi álmok, Karinthy Ferenc drámája. Huszti Péter és Almási Éva játszotta a Madách színházban a két szerepet. Ádám Ottó volt a rendező

Huszti Péter, Almási ÉvaHuszti Péter, Almási Éva
Huszti Péter, Almási Éva
1970-ben


A darab Karinthy Ferenc legjobb művei közé sorolható. Szabados Mihály rendező bátran nyúlt az eredeti műhöz, jó stílusérzékkel, a mai igényeknek megfelelően alakította, formálta a mondatokat, helyzeteket, húzott és alakított a szövegen, tette könnyedebbé a játékot. Azért érdemes az eredetit is elolvasni, ha valakinek felkeltette az érdeklődését. Ma a rendező arról beszél, hogy a pénz hatalma és az elidegenedés nyomasztja az embert és kényszeríti arra, hogy a játékba meneküljön... szerencsére, hogy így van, és nem a háború, a halál fenyegetése, a zsidóüldözés semmivel nem magyarázható rémsége veszi a fiatalt körül. Ez ugyanakkor gyengíti is a drámai hatást.
A hajdani előadáson, és az eredeti darabban az adta a feloldhatatlan feszültséget, hogy valóságos életveszély közben történt a játék. Ezért volt minden nevetés torokszorító. Most már egy könnyed darab, vidám játék, két fiatal jutalomutazása az egész...ez azt is eredményezi, hogy kijövet a színházból csak két nevet kell megjegyeznünk, a két nagyon tehetséges fiatal színész nevét, de a darabra holnap már nem biztos, hogy emlékszünk.

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ?

A szünetben azt mondja a középiskolás nézőközönség egyik tagja: tök jó ez a darab, csak kár hogy megint ez a zsidó dolog van benne, meg a háború. Annyira unalmas. Ugyanezt hallottam egyszer az Operettszínház A Muzsika hangjai c. musical előadásán, Hogy jó, jó, de ezt a fasizmusozást nem kellene beleerőltetni mindenbe..

 


A rendező hitvallásáról itt olvashatsz
A rendező honlapja ITT

Drajkó Júlia, Simon Kornél
Drajkó Júlia, Simon Kornél


Szabados Mihály 1986-ból

Szabados Misit, Várhídi Attila „istállójában”, a debreceni Főnix Diákszínpad előadásán láttam meg, és szerettem meg, Aztán a Tűrhető Lajos c. játékfilmbe el is hívtam. Örültem a sikereinek és most is örülök, hogy amit csinál, az jó.

 

 
    vissza a főoldalra