Takács Vera

önélet
munkáim
fotók
KAMRA
tv
BLOG

 

KRITIKA HELYETT
emlékezés régi szép Hamletekre


Laurence Olivier
Gábor Miklós

Gálffy László

Mel Gibson

 

 

Hamletjeim

Hetedikbe jártam, amikor Tabra elérkezett Laurence Olivier Hamlet filmje. .. /A film 1948 -ban készült, de nálunk 1962 -ben vetítették/ Mi a vasútállomáson laktunk, mellettünk volt egy mocsaras rét, és azután a mozi. A gépész a vasúton dolgozott, raktáros volt. Igy moziba járni nekem nem volt gond, mert a gépházból is, és a nézőtérről is /matiné 1,50 FT/ megnézhettem a filmeket. De a Hamletet csak külön engedéllyel, mert azt csak este játszották. Valahogy beengedtek, a "páholyban" ültem, nem voltak sokan, inkább csak randevúzó ifjak /akkor még tekercsenként szünet volt a moziban, vagyis átlag 10 percenként megszakitották a vetitést, és amig a gépész előkerült és kicserélte a tekerecset, addig vártunk. Akik nem a filmet nézték, azoknak rutinjuk volt és tudták mikor jön a világos. Olyan is volt, hogy a tekercs a szomszéd faluból jött, és még nem érkezett meg. Szép idők voltak hatvanas évek, magyar falu. De vissza a dán királyfihoz/ Szóval megnézhettem Hamlet történetét és lenyűgözött. Fogalmam sincs hogy miért. A felhők a vár felett. A felhők között bujkáló hold, a szellem után szaladgáló királyfi, Ofélia és Hamlet beszélgetése a színészek fellépése előtt. A fontosabb monológokat megtanultam. Volt egy ronda, gumi esőkabátom abban sétáltam le fel az állomás előtt, mintha csak Helsingőrben állnék őrt egy bástya tetején. Nem voltam normális már akkor sem, de az biztos, hogy abban a filmben, vagy Shakespeare-ben volt valami, valami, ami egy kamaszt megfog és nem ereszt. Talán a Kizökkent az idő felelőssége, a világmegváltás súlya. Nem tudom.
A következő, elragadó Hamlet élményem Gábor Miklós legendás alakítása a Madách Szinházban 1963 - ban. Gimnazista voltam, és feljöttünk Pestre a faluból - remek magyar tanárnőnk dr. Katona Piroska jóvoltából. És felkavaró élménnyel mentem haza. Könnyek voltak a szemében amikor a nagymonológot mondta. Nem nem volt giccses, és hatásvadász sem. Elkeseredett volt, Félt a rá váró feladattól, bizonytalan volt, hogy meg tudja-e. Hogy a kizökkent időt . Hálás vagyok, hogy láttam. S nemcsak Gábor Miklós, a többiek is. Valódi előadás volt, igazi színház. Az MTV Archivuma őriz egy gyenge amatőr felvételt az előadásról. Inkább csak azoknak, akik élőben is látták. Mert az ifjak csak azt mondanák: Ez? Hát nem is... Pedig Igen!
Volt még egy Hamlet élményem Gálffy Lászlóval. Esztergályos Károly filmjében.Egyszer láttam, nem nagyon ismételték, pedig remek volt. Gazdag, szép produkció. Fóton azt a nagy várat, amit a mai napig használnak a legnagyszabásúbb produkciók, ennek a filmnek épitették. Egy tv filmnek. És olyan tökéletesen, hogy még mindig ugyanúgy áll. 1984-ben ilyen idők voltak. Pedig Esztergáyos és Gálffy Hamletje nem a látványra épitett. A közeli képek, a mélázó, enervált hős, aki nemt ud mit kezdeni a rá háruló feladattal. apró rezdülések, alig mozdulatok, megintcsak a kizökkent idő..Ha jól emlékszem sok rossz kritikát kapott , talán azért ezekre emlékszem, mert annyira ellentmondtak az én véleményemnek.
Azóta is sok Hamletet láttam. Láttam Kaszás Gergőt a Kamrában, és szeretem, és jó volt, de az egész nem volt igazi. A díszlet nélküli dán királyfi kevés volt. Nekem. Akit kamszkorában a felhők között bújkáló hold ragadott meg, és a szél a helsingőri várfokon. .
És most a balatonparti abc-ben a leértékelt dvd lemezek között kezembe akadt Zeffirelli - Mel Gibson Hamlet filmje mindössze 990 ft.-ért. Megvettem. megnéztem. Felidézte a legelső Hameltet, csak a színész nem vot olyan. Látványos és preciz. Csak nem olyan. Mintha nem szólna semmiről. Ahogy Zeffirelli csodát alkotott a kamasz Rómeó és Júliával. Úgy nem tudott semmit mondani Hamlettel. Csak megcsinálta profin és szépen.

A többi néma csend

 

linkek:
Shakespeare: Hamlet
Ismertető - angolul
Laurence Olivier: Hamlet 1948
1962 - Madach Színház
MTV Archivum