SZIA, TAKÁCS VERÁNÁL JÁRSZ.
NÉZZ KÖRÜL!

FRISS MUNKÁK FOTÓKFOTÓNAPLÓK VOLTAK ÖNÉLET EGYÉB

GYEREK + TV

OLVASNIVALÓKAKTUALITÁSOK

 


MAGYAR FILMMŰVÉSZEK
SZÖVETSÉGE
1068 Budapest VI., Városligeti fasor 38.
Tel/Fax: (361) 342-4760
e-mail: filmszovetseg@t-online.hu
Postacím: Budapest, Pf. 21
1406

Kedves Barátunk!


Szeretettel meghívunk a Filmművész Szövetség Televíziós tagozata Gyerekszakosztályának újjáalakuló összejövetelére 2008 április 28-án, hétfőn 10 órakor a VI. Városligeti fasor 38. félemelet klubhelyiségébe (Rátkai Klub).

Az összejövetel célja:
1900-ban egy svéd politikusnő kijelentette, a gyerekek évszázada következik…
S valóban a 20. század hosszú ideig őrizte a 19. században megszületett gondolatot, hogy a gyerekeket óvni kell minden rossztól, gyerekeknek készített művészetekre és tanulnivalókra van szükség, és megszületett a védett gyerekkor, a gyerekirodalom, gyerekfilm, a gyerektelevízió fogalma.
Furcsa ellentmondás, hogy a gyerektelevízió siratására jöttünk össze, miközben maga a televízió okozta azt a helyzetet, hogy visszatérve a középkori szokásokhoz a gyerek ma már mindenevő, és a felnőttekkel egyező kínálatú asztalról szívja magába az információkat. Akkor miről van szó?
Visszasírjuk ami objektíve lehetetlen, a védett gyereknek készített, okos televízióműsorok időszakát, vagy csak szeretnénk, hogy a naponta, nagy mennyiségű hangos-képet fogyasztó gyerek találna valamit, ami épülésére szolgál. Mi dolgunk a világon?
Mi a küzdelem, amire vállalkozunk?
Hogy jönnek ebbe bele az új médiumok?
Mi a helyzet az internettel, és az interneten hozzáférhető értékekkel, lomokkal, ártó tartalmakkal?
Kell-e sírni?
Érdemes-e retróvetítéseket tartani? Megnézni-e a célközönség, vagy csak a hajdani gyerekek nosztalgiáznak? Érdekli-e a gyereket a neki szánt tartalom? Vagy azért nem érdekli, mert nem is tudja, mi az?
Mi a teendő?
És mi, akikben pislákol még valami, mi akkor mit csináljunk?
Egy biztos, ne sírjunk, hanem nézzük meg, hogy mit lehetne, mit kell csinálni. Így lenne értelme a szakosztálynak, hogy sok okos fej talán meg tudja találni a válaszokat.

/A http:/www.takacsvera.hu/index.gytv.php oldalon összegyűjtöttünk néhány cikket erről a témáról/

2008. április 10.

Takács Vera Kremsier Edit
Szakosztály vezetőségi tag a gyerekszakosztály titkára