ÖNÉLET - MUNKA - KÉPEK - KAMRA - BLOG -napló - KAPCSOLAT

GYEREK + TV

 

2008 április 28.

A Film- és Tévéművészek Szövetsége Gyerekszakosztályának kibővített ülése

MEGHÍVÓ

Az összejövetel témája: véget ért-e a gyerekek évszázada? Le kell e mondani a gyerekeknek szánt értékközvetitő műsorokról a médiában? Vagy ha nem, mi az útja, hogy falrahányt borsó - memorandumok gyártása helyett történjen is valami.
A kezdeményezők: Kremsier Edit a szakosztály titkára és Takács Vera vezetőségi tag kezdeményezésére jött létre ismételten a hazai gyártású gyermek és ifjúsági tévéműsorok és filmek megszűnése miatt aggódók összehívása.
Az összejövetelen 28 fő vett részt
A résztvevők listája mellékelve
Az összejövetelt Takács Vera vezette
Az ülés elején megemlékeztek az elhunytakról: Békés Józsefről, Cs. Farkas Mihályról és Macskássy Katiról.

1. Kremsier Edit /a szakosztály titkára, televíziós szerkesztő/ ismertette, hogy a korábbi összejövetelek határozatai alapján megfogalmazott memorandumok e témában nagy visszhangot keltettek, de a hivatalos szervek részéről (minisztérium, médiatörvény betartatása, szerkesztőség a közszolgálati TV-ben, Kulturális Bizottság, stb). nem történt változás.
Akkor aggódást fogalmaztunk meg a gyerekeknek szánt műsorok csökkenő tendencija miatt, azóta ez a tendencia még erősebb lett, és a Közszolgálati televízióban 10 év alatti gyerekek számára évek óta nem készül új műsor. Ugyanakkor felhozta példának Kremsier Edit az index.hu internetes portálon megjelent cikk nyomán megjelent commentek feltűnően nagy számát,/ több mint 70 hozzászóló mondta el véleményét: többség egyetértett azzal, hogy a korosztályoknak készült gyerekműsorokra továbbra is szükség van/ ami azt bizonyítja, hogy hiányzik a gyerekkultúra az emberek nagy részének
2. É. Szabó Márta: / szerkesztő Duna tv Cimbora, azelőtt a MTV Gyerekműsorok szerkesztőségének vezetője/ szerint elsősorban a pedagógusok érzik ennek hiányát. Beszámolt a sümegi pedagógus konferenciáról, ahol a pedagógusok Petíció a jövőért címmel a saját gyártású, kreatív gyerekműsorok hiánya miatt emeltek szót. Velük kellene összefogni az azonos célért. /a petíció mellékelve/
3. Weininger Gabi -/ szerkesztő Duna tv Cimbora/ szenvedélyesen szólt arról, hogy értékes művekkel és személyiségekkel kellene megismertetni a gyerekeket. A kereskedelmi – és elsősorban az un. szakosodott gyermekfilmes csatornák műsorai ontják a szellemi szemetet, nagyon kevés a színvonalas műsor közöttük, néhány kereskedelmi csatorna jelenlegi műsora pedig kimondottan felháborító, káros (pl. Kölykök - Viasat3). Nincs szó a kultúra finanszírozásáról, a gyerek- és ifjuságvédelmi szövetségek, egyesületek politikai eszköznek használják létüket.
4. Novák János / Kolibri Színház igazgatója, az Assitej magyar központjának vezetője, zeneszerző, énekes/ : a gyerekműsorok ömlesztve, koncepció nélkül, szűrő nélkül károsak, pedig vannak közöttük olyanok, amelyek Angliában pl. a megfelelő korú gyerekek műsorába beépítve funkciót kapnak, megváltozik a szerepük. A gyerekeket minden mocskos műsorra, munkára odaadják (ld. Kölykök pl.), de a gyerekszínházi közvetítést elutasítják, hogy t.i. nem tv-re való. Megjegyzi, hogy a fiatalabb rendező nemzedék van elsősorban ellene, pedig a gyermekszínházi élet és a gyermekirodalom virágzik.
Álhumánus indoklás, hogy sok gyerekcsatorna van. A személyiségépítés helyett rombolás történik. Az állami vagy szponzori pénz megszerzése nehéz: nem érzik e program támogatásának fontosságát.
Hiányzik a szülő – gyerek együttlét – nem minden esetben maga a képernyő káros, hanem amikor a gyereket felügyelet nélkül, „pótszülőként” ültetik válogatás nélküli műsorok elé.
Kremsier Edit: ha van is gyerekműsor, nem azok csinálják, akik értenek hozzá.
5. Temple Réka / producer/ : a gyerekműsorokra azért nincs pénz, mert a gyerek még nem fogyasztó, nem „érdemes” szponzorálni! A gyerek csak befogadó, nem válogat úgy, mint a felnőtt. Ő külföldi koprodukciókban gyárt gyerekfilmeket, most készült el egy francia együttműködéssel készült rajzfilm, aminek ő volt a producere. Maga szeretné a magyar kultúrát terjeszteni a világban, de nagyon nehéz,.
6. Kelemen Endre szerkesztő, azelőtt az Iskolatelevízió vezetője/ : a régi, gyerekekre specializálódott műhelyek megszűntek, szétestek, a digitalizálási tervek között is alig említik a gyerekműsort. Az oktatásban szükség lenne a médiapedagógiára, a gyerekeknek korosztályonként mi jó, mi rossz. Médiapedagógiai pszichológia tárgy néhány helyen volt, pl. Egerben – az is megszűnt.
A tv-kuratóriumot kellene megszólítani. A médiaszervezetekkel és a civil szervezetekkel kellene összefogni. A közszolgálati televízió rossz irányba megy, mert a kereskedelmi tv-kkel akar versenyezni. A Duna TV-ben a Cimbora, ami szinte egyedüliként látja el ezt a nemes feladatot.
7. Gáspár András /színész, műsorvezető/: Sasszem, Optimisták Klubja: ez a két műsor addig élt, míg volt rá pénz, de pályázatból nem tudták tovább működtetni.
Kölyökklub – példaként hozta fel. Az RTL az akkori gyerekkorosztályt célozta meg, és kinevelte saját nézőit. Ezért van akkora nézőszáma. A többi csatorna elfelejtkezik erről: a gyerekeknek korosztályoknak való színvonalas műsort készíteni – a jövő nézőit nevelik ki. Erről az „építkezésről” feledkeznek meg.
8. Grosch Nándor:/ Gyerekszem fesztivál rendezője/ a gyerekek maguk készítenek műsorokat- így bevonják őket a filmkészítésbe, ezeket a filmeket nézik a fesztiválon – egyrészt érezni rajtuk a jelen műsorok lenyomatát, másrészt a saját gondolkodásuk is megjelenik. Ezeket a kis filmeket kellene közszolgálati, digitális csatornákon bemutatni, levetíteni. 5 éve készít filmeket a gyerekotthonnal (MMK támogatásból) –ezekből kis válogatást jó lenne viszontlátni a közszolgálati tv-ben.
9. Zahora Mária /MTV Archivum, dramaturg, / hangsúlyozta: a szakszerkesztőségek, műhelyek megszűnését a médiatörvényre hivatkozva újra vissza kéne hozni. A digitális tv –re hivatkozva 2012-ig vissza kellene ezeket állítani, hogy legyen kínálat! Pályázatokból nem lehet az eredeti szerkesztőségek munkáját pótolni. A környező országokban nem vertek szét mindent, mint nálunk.
10. Gerő Péter /gyártásvezető, producer / : a médiatörvény módosítása most van folyamatban, olvasható az interneten. Egyik pártnál sincs kultúrpolitika – hivatalosan most kellene jelentkezni, hogy bele kívánunk szólni a médiatörvény-tervezetben! A törvény módosításába sürgősen bele kellene szólni, hivatalos megkeresést javasolnak a jelenlévők.
11. Csortos Szabó Sándor: / producer/ a Momentán és a Klipperek ideig szünetelt, ismét szereztek rá pénzt (nem a tv hivatalos költségvetéséből!), de csak nagy erőfeszítéssel tudják még fenntartani.
- vitatkozás - ezek a műsorok nem gerek műsorok. 18 év alatt nem mérnek nézettséget - a gyerekeknek nincs igényük az elit kultúrára
de ha nem tudják, hogy van ilyen is, akkor nem tudják igényelni, hiszen nem ismerik -vita vége -
Csortos Szabó kifejti, hogy meg kell érteni az új idők szavát és lobbizni pénzt szerezni kell és eladható műsorokat gyártani, és nem várni hogy teremjen pénz.
ezt elismerték hogy igy megy, de nem értettek vele egyet
A médiatörvényt papír szerint betartják a tv-k, de maga a törvény nem jó. A nézettségi arányokról: 16-20h között néznek a gyerekek televíziót, de ebben az idősávban nincsenek igazán gyerekműsorok, hanem sorozatok. A nők az elsődleges „gombnyomogatók”, a gyerekeknek is ők választanak műsort.
12. Pintér Róbert / ügyvezető, az egyszervolt.hu vezetője/
/Töbebn elmndták, hogy az egyik legfontosabb, legérdekesebb és működő vállalkozás Pintér Róbert egyszervolt.hu című honlapja. /
Saját gyerekeinek készítette, ez volt az indulás, majd egyre többen kapcsolódtak be. Meséket, dalokat, verseket, játékokat, animációkat kínál letöltésre, aktivizálja a gyereknézőket. Már kb. 300ezer látogatójuk van. Felajánlotta a partnerséget. Az elérhető tartalmak 80%-át ők készítik, a többi átvétel. Minden lehetséges támogatóra szükségük lenne.

Takács Vera összefoglalja az eddigieket: Többen a producerség hiányában látták a problémát. A régi formában a gyermekfilm- és műsorgyártás nem működik. A fiatal generáció hiányzik a televíziókból. Amire kiképezik őket: a Mónika show színvonala, hogyan kell az utcáról az embereket behozni szereplőnek a show-műsorokba.
További fő téma: az internet, a digitalizálás, ehhez kell igazodni a gyermekfilmes programoknak is, hogy színvonalas tartalom legyen letölthető.

13. György Lea friss spanyolországi élményeiről számolt be: már nem televízióról hanem internetről beszélnek, műsorok letöltéséről. Kinti vélemények: új honlapok indulnak korosztályonként a gyerekek számára, 3-5 éves kortól. A honlapok nem a televíziókkal, hanem közvetlenül a gyártókkal állnak kapcsolatban.

14. Bornai Tibor: az összejövetel célja, hogy a 0 perc műsoridőt megnöveljük, a letöltésekből a producerek gazdagodnak. Lobbizni kell, de nem pénzirányban, hanem a hatalom felé, az OKM-et kellene meggyőzni az itt elhangzottak fontosságáról, a 0 perc ellen tiltakozva, ez egy kézzel fogható adat

Zahora Mária javaslata: a Kulturális bizottságban kell egy embert megkeresni, aki képviselné az érdekeinket, hogy hivatalosan foglalkozzanak a témával.

Tóth Eszter: a szemlén is jó lenne a gyermekfilm jelenléte, felhívná a gyerekfilmekre és műsorokra a figyelmet.

Novák János szerint lehetne gyerekfilm fesztivált tartani az EU-ból behozott színvonalas filmekből, műsorokból, hogy lássák, van színvonal és igény.

Takács Vera: újra kell kezdeni a gyártást, figyelembe véve az új technikákat és igényeket, de nem lemondva a tartalom fontosságáról.

Kremsier Edit összefoglalja az elhangzottakat:
Nem elég egy dokumentumot megfogalmazni, közzétenni. Nosztalgiázás helyett a kiutat kell megtalálni. Az internetes tapasztalatokat figyelembe kell venni, de gyártásra szükség van, hogy lehessen megfelelő tartalmat letölteni. Az érték 15-20 év után is érték marad.
Lobbicsoportot kell kialakítani, ebben kéri a jelenlévők segítségét. A finanszírozókat és a politikusokat is meg kell keresni: hivatalosan legyen érdekképviselőjük a Kulturális Bizottságban, a médiatörvény módosításához hívják meg őket, erre hivatalosan kérik az OKM-et.
Kőszeg jelezte, szívesen rendezne újra gyerekfilm fesztivált. Nagy hiánypótlás lenne. Elsőként összeállítás készülne az 50 év legjobb, díjnyertes alkotásaiból. Ehhez a szakosztály kereshetne hivatalosan partnert.
A Memorandum megfogalmazására 3 fő jelentkezését várják.

Pintér Róbert az egyszervolt.hu-t felajánlja, hogy blogot biztosít ennek a témának, a hozzászólásoknak.

2008. április 28.

Lejegyezte: Török Zsuzsa