ARADI ANTAL

A CSALÁD

A családi legendárium szerint a dédpapa, spanyol származású, a délvidék ismert hamiskártyása, a dédmama horvát, egyedül vezette a családi kocsmát, Zágráb mellett, 4 gyönyöruszép lányával. Ide tért be, a bécsi báróno, és az ismeretlen aradi fiatalember szerelmébol született Antal, akit az odaadó neveloszülok, Ansorgéék, vasutasnak taníttattak. A jóképu fiatalembert körülrajongták a lányok, s õ Olgát, a legkisebbet választotta, 1904-ben házasodtak, és 1919-ben költöztek Nagykanizsára. Itt született nyolcadik gyermekként, Erzsébet lányuk, 1926-ban

 


STOCKL OLGA


A nagyapa, Ansorge /Aradi/ Antal közéleti szereplése, és találmányai révén közismert személy lett Nagykanizsán és a Déli Vasút vonalán, sõt, találmányainak egyike, a beton rácskerités, mai napig látható mindenfelé a Kárpát medencében.

 

A család másik ága, a nemes Radók közül elszegényedett Takácsék György fia, és a templomépitõ Fehérváriak családjából való Erzsébet, Ozoráról, az Illyés Gyula és Lázár Ervin írásaiból jól ismert környékrõl való.TAKÁCS GYÖRGY

 

A zárt faluközösség szabályai szerint kijelölték egymásnak a két fiatalt. Bözsinek négy elemi után dolgoznia kellett, s korán férjhez menni, nehogy szégyenbe maradjon. Ha sokáig vár, mondták a rokonok, csak özvegyember jut neki. Ez a Gyuri meg jó családból való, rendes ember. Gyuri, legkisebb négy testvére közül, Pestre ment szerencsét próbálni, ott lóvasutat vezetett, majd a vasútnál helyezkedett el, váltókezelőként.. Már házasemberként vonult be, és szerencsésen túlélte az I. világháborút, 1919-ben született István, aki már Kaposváron, városi fiúként nevelkedett. Bár ő maga pilótának készült, anyukája papnak, apja pedig hentesnek szánta, végül érettségi után ő is a vasútnál helyezkedett el.
FEHÉRVÁRI ERZSÉBET


A szülõk Zomborban találkoztak. Ott szolgált fiatal forgalmistaként István Bertók Gyula haverjával együtt, aki hozta magával feleségét, /szül: Aradi Annát/, akit meglátogatott a húga, Erzsébet. A fiatalok 1945 nyarán össze is házasodtak.

A további történések már az önéletrajz részét képezik


Részletesebben a

60 év, 60 kép
Szülők
Nagypapa találmánya
APUKÁM REGÉNYE

oldalakon

önélet   Főoldalra
©Garabonc Kft