a 2014  év vége utolsó bejegyzése:

„JÖVŐRE következik egy időszak, amikor a Szaturnusz a nyilasban áll, ami azt jelenti a hozzám hasonló kosoknak, hogy végre visszalépnek a világosra és megmutatják magukat. hogy ez mit jelent nem tudom, de az bizonyára benne van, hogy szedjem már össze magam!”

és akárhogy is ez a Szaturnusz tudhat valamit, mert nagyon fent kezdődött ez az év.

JANUÁR

Belekezdtem a Bábok, barátok album anyagának gyűjtésébe. Izgalmas kutató munka, nagy örömet okozott, a televízió legkorábbi bábjainak életéről szóló képes albumra szólt a megbízásom. Könyvtárazás, interjúzás, tök jó!

FUTRINKA UTCA

FORGATÁS A FUTRINKA UTCÁBAN

egy érdekes -főleg bennfenteseknek- kép próba közben.
az elektronikus kamerák által közvetitett élő adás képét filmes eszközökkel rögzített

Dunavölgyi Péter meginvitált a Filmesházba, hogy az életemről beszélgessünk. Ez is az öregség öröme vagy nyűge, de már 2007 –ben Sipos Pali akkor még főszerkesztő elkészíttette rólunk, akkor egyszerre nyugdíjba ment/ menesztett kollégákról a kis portrékat, hogy annak idején legyen… Most újra kibővítve némileg máshogy elmondtam. Itt meg összefoglaltam… A visszaemlékezések nagyon csalók, magamon is látom, meg a nálam is öregebbeken, hogy egészen máshogy mesélik el ugyanazt, de hát ezt Akira Kurosawa óta tudjuk, hogy nincs valóságos történet, csak átélt események vannak, annyifélék, ahányan mesélik.

Januárban még az óbudai nyugdíjasoknál is vendégeskedtünk Robival és Rékával, sokat nevettünk, oda Vámos Sanyi hívott meg nagyon kedvesen. Itt képek és videók és részletek, ha bárkit, de ha nem, akkor is.
és még januárban, a Maya hajója – Stúdió K előadást bemutató videós-blog bejegyzéssel kiérdemeltem Fodor Tamás dicséretét. Majd egyszer elmondom miért fontos ez

szemle1nap24

Ascher Tamás és Fodor Tamás egyik gyermekszínházi szemlén /2011/

FEBRUÁR

Zsűrizni hívtak Pestújhelyre, egy farsangi fesztiválra. Üdítő volt, jó művek, jó gyerekek, Szabó Judit kedves színészem a múltból a kislányával

Elkészültem a jegyzettel a Debreceni Egyetemnek. A kurzus csúszik a következő félévre, hogy a jegyzet is megjelenjen hozzá. Ez a terv.

FILM, VIDEÓ, VALÓSÁG

Szerző: Takács Vera

kamera1
e-jegyzet
Készült a Debreceni Egyetem Néprajz Tanszéke számára

MÁRCIUS

55-75

Segítség! Blogger  lettem! ez alatt a cím alatt jutottam a Ridikülbe. Jó volt. Kovács Gellért „filmszerész”-ről –a fiú vendég – kiderült, hogy régi Kölyökidő rajongó, Román Péterről hogy még mindig szeretem. Akárhogy is profi volt. A műsort egyébként nem nézem, mert nem én vagyok a célközönség, de benne meg jó volt.
Igazi jó meglepetés ért, amikor Lenkefi Igazgató Úr felhívott és meghívott Békéscsabára, egy Bábos Drámaíró Versenyre, hogy tudósítsak. Itt a blogon minden.

ÁPRILIS

Tiszakécskére mentem Böszörményi Gyula és Cséplő Noémi meghívására, Könyvkóstolóra. Ez is igazi feltöltődés volt, sok erőt adott. Nagyszerű emberek. Készítettem videót, a találkozóról is készült, +képek, +Librarius cikk – kell több?

1tiszakecsk04

MÁJUS

Cimbora nosztalgiaest a Hadik szalonban. A Márta rém profi ebben. Én soha nem tudnék ilyeneket csinálni.

10463933_868463149873605_7904638726737950936_n

JUHÁSZ ANNA ÉS É. SZABÓ MÁRTA A MÚLTBÓL MERÍT ERŐT

Egy könyvkiadó vezetője, régi Kölyökidő rajongó olvasta a Librarius interjúban, hogy a sok megtekintett bábelőadás után én is örömmel csinálnék egy bábos játékot, ő meg az egyik könyvéből szívesen készíttetne egyet.. Boldog egymásra találás és örömteli tervezés.. volt egy eredeti ötletem…megvették,  szóval tök jó.

JÚNIUS

A hónap csúcseseménye a bábfesztivál Békéscsabán. Szerettem, szerettek. Aztán dicsekedtem, hogy mennyi remek munkám van és nem is tudom, hogy tudom egyeztetni

takacsvera

 

Aztán paff. Dicsekedni sosem szabad.

Úgy látszik a Szaturnusz elsétált a helyéről, mert ettől kezdve valahogy fordult a kocka

vagy a mátrixot babrálta el valaki?

kedvem sincs leírni

–          a bábos barátaim elzárkóztak a munkától… még szerencse, hogy a darabot a producerek mégsem akarják megcsinálni most, talán majd máskor

–          a fél éve örömmel készített tévés-bábos albumot visszadobta a megrendelő, mégsem erre gondolt, vagy nem így, vagy…

–          az egyetem megint eltolta a kurzust  a következő félévre és a jegyzettel sem lett semmi

–          ja és a legkedvesebb barátom egyszerűen felszívódott, mintha sosem lett volna… ki érti ezt?

Minderre mazsolának: A filmjus megküldte a tavalyi évről a jogdíjas listát és az M3 hetente két kölyökidő ismétlése nem volt benne, nem jogdíjas – de akkor mi, ha ez nem? … na itt leírtam. Aki rosszul döntött biztos megkapta prémiumban, talán többet is, mint ami nekünk járt volna, de utólag? hogy képzeljük?

JÚLIUS

Szülők sokat betegeskednek.

Ami öröm, találkoztam egyetemi barátnémmal Marcsival, a krasznodári Szása hozott össze minket újra. Olyan volt, mintha nem telt volna el az a 45 év.

AUGUSZTUS

Szásáék megérkeznek, csodaszép találkozás, az is olyan, mintha tegnap lett volna a Leningrádban töltött remek pár hét.

1111harman_szasa

SZEPTEMBER

Mindössze Benedikt keresztelője vitt egy kis színt a hónapba

benedikt 377 (1)

OKTÓBER

Vendégeskedés a Hogy volt!? –ban Kalocsay Miklósra emlékeztünk. Kedves ember, szerettem. Ott voltak feleségek, szerelmek, gyerek.. nem kellett sokat szerepelnem :)

Cimbora nap volt a Sanmarco  kultúrházban Óbudán. Sokat forgattunk ott Kicsi a borsot is, meg persze Cimbora is volt… Jó volt, főleg a öreg Kányádi miatt, akiről sok képet lehetett csinálni meg egy kis videót is .

NOVEMBER

MÁR hetente Széplakon

A Gyermekszínházi Portált egyszerűen letörölték a netről. Az  az igazán szomorú hogy senkinek nem hiányzik Csák Gyuri volt az egyetlen…

A hónap eseménye Katkics születésnapi bulija

Dombóvári Gábor elhívott a HATOS CSATORNA Nagykörút c-műsorába. ITT amit elmondtam, nagyjából

DECEMBER

Újra Hogy volt?! ezúttal nagyon vidám és  jó érzésekkel. Gyerekszereplőkről.

Volt egy nagy Cimbora buli a Petőfi Irodalmi Múzeumban Luca napján. Az Opera – flashmob igazi kuriózum, nem is hittem benne, de remek lett.

Különben meg Széplak és szülőkre vigyázás és karácsonykor a Papa itt is hagyott minket.. 97 éves volt, tiszta szellemű, az életét leírta pár éve, még hagyott néhány új oldalt… Édesem, békét és sok vonatot és jó barátokat a másik világban.