Néprajz és Média

Szeminárium a Debreceni Egyetemen

Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem

Neves professzorok, tudományos szaktekintélyek közé kerültem, szerencsére nem tudományos előadást, inkább praktikus ismereteket várt el tőlem meghívóm, dr. Keményfi Róbert professzor. /aki annak idején kipróbálta magát nálam, nem egyszer, média szerepben, kamera előtt, és kiválóan vizsgázott.
Egy kis bizonyíték: http://youtu.be/6H9yKbGGb88 /

Professzorok egymás közt

Dr. Keményfi Róbert és Dr. Verebély Kincső

Az idei szeminárium témájának alapjául az a gondolat szolgált, hogy a kamera a 21. században olyan használati eszköz egy tanár vagy kutató kezében, amilyen régebben a ceruza volt... Fontos, hogy a kamerát ne játékszernek, hanem munkaeszköznek nézzék. És! mivel manapság bármikor kerülhetnek kamera elé, ne ijedezve, vihogva, hanem okosan szólaljanak meg előtte. Ezt elősegítendő legalább addig eljutottunk, hogy a kamera és a hallgatók bemutatkoztak egymásnak, sőt volt, aki már a szelídítéshez is kedvet kapott.Az első kurzuson azt próbáltam a hallgatókba sulykolni, hogy a 20. század nem megismerhető a filmjei nélkül.

q563507_Kassyassin_855_vintage_movie_camera

szerencsére ma már kisebbel is beérjük

http://takacsvera.blogspot.hu/2011/06/debrecenbe-kellett-menni.html

Láposi Terka a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője, rendező, néprajz kutató, a Korngut Kemény Alapítvány elnöke

ahogy Láposi Terka

/A képet ITT készítettem róla/

Volt még egy gondolatom, hogy a kamera előtt és mögött történő gyakorlatok témájául a mai diákélet 100 év múlva is fontos részleteit használjuk fel. Gondoltam, felfordítjuk a néprajzos gondolkodást és nem a múltba nézünk, hanem a jelen fontos, majdan múlttá váló eseményeiről tudósítjuk a 100 év múlva itt tanuló néprajzszakosokat. Ha lesz ilyen akkor, s miért ne,. Bár nagyon sok izgalmas témáról beszélgettünk, ebbe beletört a bicskám. Egyenlőre.  100 év nem nagy idő, de onnan visszanézni mai magunkra… hááát..

A gyakorlatokon kamera előtt és mögött próbálkozók, értelmes témákkal előállók, riporteri, előadói és kameramani szerepben egyaránt jeleskedők könnyen megkapják a jó jegyüket. Akiknek van pótolnivalójuk első körben az alábbi teszt kérdéseire válaszolnak, aztán meglátjuk:

te ki tudod tölteni ötösre?

Teszt

  1.    Melyik évet tekintik a mozi születési évének?
  2.   Mondj két  városbemutató dokumentumfilmet a húszas évekből
  3.  Ha be akarod mutatni hogyan éltek a fiatalok 1962 –ben melyik filmet választod? Esős vasárnap / Csinibaba. Miért is?
  4.  Melyik az az 5 kérdőszó, ami fel kell tenned a videód elkészítésének első lépéseként.
  5. A debreceni Vojtina Bábszínház melyik előadását ajánlanád néprajzszakos hallgatóknak?

A teszt kitöltéséhez minden választ megtalálsz a multturkasz.blog.hu és a neprajzesmedia.blog.hu oldalakon.

Kérem az ellenőrződet, vagy indexedet, vagy ….