BÁLINT ÁGNES MŰHELY

CIKK AZ INDEXEN
CIKK A NÉPSZABADSÁGBAN
MEGALAKULT
MŰVÉSZETI TANÁCS
FILMNOVELLA PÁLYÁZAT

 


Napló
avagy a BálintÁgnesMűhely rövid tündöklésének és hamari bukásának története
ITT olvasható


A Kultúrház c. MTV műsor 2010. augusztus 29.-i adásában Rieger Johanna a gyerekfilmekről készített riport montázst.
Megszólalnak: Kőrösi Zoltán, Takács Vera, Vészits Andrea, Pálfi György és Lackfi János

 

MEGALAKULT

 
a
 

BÁLINT ÁGNES MŰHELY 
 

Magyarországon az utóbbi 10 évben nem készült gyerekfilm s a televíziók palettájáról is kikopott a gyerekeknek szánt fikció, így a ma felnövő nemzedék amerikai, japán és konzerv kultúrán nő fel, saját világukkal, önmaguk történeteivel nem találkoznak. Igen, tudjuk, de nem tettünk ellene semmit. Bálint Ágnes pár kollegájával közösen annak idején a semmiből teremtette meg a gyerek-televíziót. Most a gyerekfilm feltámasztására egy nevével fémjelzett Műhely alakult az Objektív Filmstúdió keretei között, hogy összegyűjtse és munkára serkentse azokat az írókat, rendezőket, akik velünk együtt fontosnak tartják, hogy készüljenek a családok, a gyerekek számára magyar játékfilmek, tv játékok, sorozatok. 

Mivel mindent az alapoktól kell újraépíteni, elsőként színvonalasan kimunkált forgatókönyveket kell összegyűjteni, hogy ezek alapján elindulhasson a gyártási folyamat. Első lépésként a Bálint Ágnes Műhely filmnovella pályázatot ír ki, ahol ma játszódó, film és tv játék, sorozat vagy animációs film alapjául szolgáló témákat kér. Az elkészült novellákat a Művészeti Tanács értékeli s nyomtatott formában is megjelentjük. Az elkészült forgatókönyveket gyártó cégek, televíziók számára is elérhetővé tesszük. 

Elsődleges célunk a mostohán kezelt legkisebbeknek, most már mondhatjuk: generációknak a kultúra iránti igényét felkelteni és színvonalas, igényes filmeket kínálni nekik. Óriási a társadalmi igény erre, hát szolgáljuk ki. Ezért jött létre a Bálint Ágnes Műhely és kezdi el munkáját egy a családok számra készülő filmek alapjául szolgáló novella pályázat kiírásával. 

Budapest, 2010. május 35. 

 

Bálint Ágnes Műhely

művészeti tanácsa 
 
 

Ascher Tamás    Szabó István   Vekerdy Tamás

Novák János    Rózsa János   Takács Vera

Novák Péter    Vészits Andrea  Tóth Kriszta

Mikulás Ferenc  Angelusz Iván   Kremsier Edit

 

 

FILMNOVELLA PÁLYÁZAT

Az Objektív Filmstúdió  keretein belül működő Gyermek- és Ifjúsági filmeket, TV műsorokat készítő

Bálint Ágnes Műhely

meghívásos filmnovella és forgatókönyvíró pályázatot ír ki gyermek- és ifjúsági filmek készítésére. 

Kísérletet szeretnénk tenni színvonalas, műfajilag változatos, a családok számára vonzó film-forgatókönyvek elkészítésére a magyar irodalom kiemelkedő alkotói, fiatal, tehetséges írók – és természetesen rendezők bevonásával. A kész forgatókönyveket nem kívánjuk kisajátítani, legyártásuk a különböző filmkészítő cégek feladata maradhat. 

A pályázaton részt vevő  írótól az első fordulóban olyan eredeti, legalább 20 (de legfeljebb 30) oldalas filmnovellát várunk, amely korábban nem jelent meg a nyilvánosság számára, tartalmazza az elkészítendő film minden fontosabb jellemzőjét, műfaját (zenés, prózai, animációs, stb.), stílusát, és amely: 

      az író megítélése szerint 

  1. a gyermek- illetve ifjúsági közönség, a családok érdeklődésére számít,
  2. jó szereplehetőséget kínál kiváló és népszerű magyar színészek számára,
  3. a mai anyagi és technikai körülmények között Magyarországon legyárthatóak, költségük lehetőleg egy átlagos magyar film költségét ne lépje túl.
 

A megfilmesítésnél nagyobb esélyük lehet azoknak a témáknak, amelyek a mi világunkról szólnak, tükrözik jelenünket, azt a világot, amelyben élünk és amelyet konokul megpróbálunk megjavítani. 

A pályázatra beadott írásokat a Bálint Ágnes Műhely nyomtatásban, könyv alakban is megjelentetheti. 

A pályázatra meghívott írók a fenti feltételek teljesítése esetén 200.000.- azaz kétszázezer forint díjazásban részesülnek, mely egyben opciós jogot biztosít a pályamű megfilmesítésére. 

A pályaművek közül a legjobbakból forgatókönyvet rendelünk. 

Célunk, hogy az íróval való egyetértésben minél előbb bekapcsoljunk a munkába olyan rendezőt, aki vállalja, hogy a forgatókönyv végső változatának megszületését követően a filmet megrendezi. 

A pályázat beadási határideje: 2010. szeptember 27. 

A pályázat nyitott, a fenti határidőig a pályázat feltételeinek betartásával a meghívott írókon kívül bárki csatlakozhat. Az így beadott pályázatok akkor kerülnek díjazásra, ha a Műhely az írásműből filmforgatókönyvet kíván íratni.

A pályaműveket a balint.agnes.muhely@gmail.com címre várjuk