SÜSÜ, A SÁRKÁNY

Dramaturg / Rendező / Tervező / STÁB / Dalaim / Képek / Süsü koncert/Süsü40+

Szabó Attila

Rendező: SZABÓ ATTILA

1960 óta dolgozott a televízióban, először asszisztensként, majd rendezőként. Híres esti mese sorozatokat rendezett MI ÚJSÁG A FUTRINKA UTCÁBAN, CSUPAFÜL. Kiugró sikert aratott a ZSEBTÉVÉ megtervezésével és rendezésével. Ő vitte képőernyőre ÖVEGES PROFESSZOR KISÉRLETEI c. sorozatot. Az ő nevéhez fűződik még a FABULA c. irodalmi sorozat, a FOTOGRÁFIA, a SZERVUSZ SZERGEJ! show és a nagysikerű LE, A CIPŐVEL!! c. vidám, nyári történet filmváltozata.

És mindenekelőtt a SÜSÜ, A SÁRKÁNY c 9 részes bábfilm sorozat.
Nem véletlen, hogy máig nem avult el a sorozat, hogy 26 ország vásárolta meg a művet. Lévai Sándor tervezővel és Abonyi Antal operatőrrel együtt új műfajt alakítottak ki, ahol a kamera akár körbefordulva is követheti a szereplőt, a filmszerű beállítások, a plánok használata, a világítás, ami pl. a bábszemeket élővé tette egyaránt hozzájárult, hogy a néző nem a megszokott színpadszerű kbábfeldolgozást látta, hanem valami olyan élményt kapott, ahol teljesen elfelejtheti nemcsak a kisgyerek, hanem a nagykamasz, és a felnőtt is, hogy nem élő filmet, hanem bábot lát.

. Képek készülés közben

Az 1977 -ben megrendezett Kőszegi Gyermekfilm Fesztivál szakmai vitájából idézek:
„…egy szakmai megfigyelés: gondoljanak arra hogy emlékeznek -e a paravánizű beállításokra? Hatvan percig úgy nézzük, mintha nem is paravánnal játszanák, hanem valóságos környezetben. Ez pedig olyan lelemény a rendező, díszlettervező, operatőr részéről, ami nagyon ritkán fordul elő ilyen bábokkal eljátszani a dolgot paraván előtt, mintha csaknem rajzfilmet látna az ember. Ez egyszerűen formai rátalálás „ /Sándor György/

 

A magyar televíziós bábjátszás története

 


Hegedűs Anikó asszisztens, Szabó Attila rendező, Abonyi Antal operatőr, Sárközi András segédoperatőr

Szabó Attila a Királylánnyal

 

SZABÓ ATTILA
A Süsü a sárkány forgatása közben

TAKÁCS VERA HONLAPJA

http://gyerektvtort.blogspot.hu/2015/12/susu-sarkany-2-resz-muhelymunka.html